Paris samtidigt stockholm maj - september 2009
Paris...
By Isabelle Purits
This blog in books 2009-2010
Photo book

Sysselsättning: Biblotekarie/Självmordsbombare

Står och brer mig en liten macka då fredagseftermiddagens "Ekot" sänder ett inslag från Bombay.
Min ångest över nåt diffust får sig en törn då reportern börjar tala. Inte för att han står bland sönderskjutna spillror från frukostbuffén på lyxhotellet, gör sitt jobb med fara för sitt liv eller talar om döden så självklart.

Nej, det som fick messmöret att klumpa sig där på mackan var att han stundtals blev privat. Han var berörd och lyckades inte riktigt hålla ordning på rösten. Han fick en paralell identitet till yrkesrollen vilket i normala fall inte kommer fram. Reporter/privatperson. Det blir för jobbigt. Lyssnaren vill ha sitt messmör slätt utbrett utan klumpar.

Eller så var det helt medvetet - en trend han valt att haka på.

Hur ofta ser man inte "student/dj" eller "jobbar på ICA/kläddesigner" i trycksvärtan nu för tiden?
Att bara vara "studerande" är meningslöst. Vad är det att syssla med? Folk kan ju faktiskt  bry sig,  tro att man inte gör annat.
Funderar lite på den där ordningen. Hur viktigt  det är att behålla normen om vilket av de två som ska stå först. "Spelar skivor/pappaledig" skulle det aldrig stå. "Nä nä nä, håll i hatten - det som tar mest tid och är minst creddigt ska stå först, så är det bara. "spelar skivor", ha, det gör du ju inte alls, du torkar bajs."

Jaha "Festfixare/modell/tecknare" skulle det heller aldrig stå. "3!? Vem tror du att du är, du får väl bestämma dig - mångsysslare möjligen men inte bra på allt!". Nähä.
Men om man jobbar på ett tråkigt jobb 75 procent och älskar att måla, men av praktiska skäl bara hinner göra det 25 procent - får man inte känna sig mest "konstnär" då? Det är väl irrelevant hur dagen är fördelad, syftet är väl att få en bild av vem personen är?

Helt klart är det i alla fall att folk verkar allt räddare att framstå som ensidiga. "Om ni bara skriver arbetslös/musiker - förstår folk att jag läser BON ibland då? Och umgås med folk.  Och tvättar? Kanske är bäst att skriva tvättande/musiker eftersom jag tvättar oftare än sysslar med arbetslös?" 

Undrar vad terroristerna på hotellet i Bombay har för "sysselsättning" paralellt med att döda människor.
Och vilken av de två de helst ser skriven först.


  /   

Comments
Postat av: Eppelpai

wow jag tror jag e den ende som läst detta :) makes me feel like columbus.

2008-12-08 @ 12:23:16

Comment on this post:

Name:
Remember me?

E-mail: ()

URL/Blog address:

Comment:

Trackback
RSS 2.0