Paris samtidigt stockholm maj - september 2009
Paris...
By Isabelle Purits
This blog in books 2009-2010
Photo book

Vad hände med studentrevolten?

I Södertörns högskolas utbildningskatalog finns över 500 fristående kurser, de flesta kallas heltidsstudier. Man bör dock se upp, i praktiken är det kanske 25 %, är det värt 30 000 kr per termin?
- Det är räkningen i lån.


Att antalet timmar som ägnas åt studier varierar från person till person är självklart. Men det är ren lögn att marknadsföra en utbildning som heltid när det i praktiken innebär 2 frivilliga föreläsningar i veckan.

Lärare hävdar att det tillsammans med inläsning av litteratur motsvarar 100 % studietakt - Men ska man då kunna klara tentan utan att ha läst en enda bok? Få godkänt på ett seminarium fast man knäpptyst låter gruppmedlemmarna göra jobbet? Examineras genom en 10 minuters redovisning i Power Point efter 7 veckors arbetstid? Det var svårare att klara gymnasiet.


Att kraven är låga är inte enbart ett problem rent kunskapsmässigt, det påverkar även ambitionsnivån i stort. Kommer man från ett oakademiskt hem, är den första generationen som pluggar vidare och har stor respekt för akademisk utbildning, har man ingenting att jämföra med. Studenten tror att det är så här det ska vara på högskolan. Det är rent hyckleri att kostnaden blir så hög.
Hade det i katalogen stått att "den här kursen motsvarar ca 10 timmars studietid per vecka för att bli godkänd", hade studenten redan innan start funderat över sin lediga tid. Sökt ett jobb, läst en kurs till parallellt - valt en privat skola med tydligare struktur, högre tempo och bättre feedback och fått en lägre totalkostnad och mer konkurrenskraftig kunskap i slutändan. Men när man är inne i ekorrhjulet är det svårt att tänka om. Man går klart, fikar lite, väljer ett annat ämne nästa termin och har man otur erfar man samma sak igen.


Att det dessutom är enkelt att låna pengar hos CSN har två sidor - det gör att många utbildar sig, men även att få påminns om att högskolestudierna faktiskt kostar - dygnet runt. Att vi är många som studerar signalerar också att det finns en stark vilja - varför är högskolan så rädd för att bemöta den viljan och lägga ribban där man utvecklas till att önska ännu högre standard? Att inte göra det är ett hån mot hela idén om att vidareutbilda sig.


Det är fint att Södertörn vill vara en "mötesplats för människor med olika bakgrund i en öppen och välkomnande miljö" - men, det är inte match making de sysslar med. Vi ger tid och pengar och vill ha valuta. Är inte studierna på heltid, fine - men skriv då det från början!

Säga vad man vill om raka motsatsen och extrema Tuition fees i Paris.

Känner mig dock respekterad som där blir bemött med sanningen.


Comments

Comment on this post:

Name:
Remember me?

E-mail: ()

URL/Blog address:

Comment:

Trackback
RSS 2.0